R E L A T O R I A D E L A S E S S I Ó
PRESENTACIÓ
Ahir dia 19 de novembre vam realitzar la primera reunió per la preparació de l’Acció Global Ciutadana del proper any 2016. Ens vam trobar a les 15.30 h a la seu de l’associació de veïns i veïnes de Sant Roc. Vam començar amb una presentació de les persones participants per facilitar les relacions entre les persones participants.
Persones participants:
Esther, Hàbits saludables; Ana Sebastián,Tècnica Salut Ajuntament Badalona; Verónica Arenas, Comunicart; Juan Carlos Rodríguez i Anna Castelló, Cointegra; Eva Gámez, Tècnica salut CBS; Esteve Plana i Josué Fernández, Extraescolars; Maricarmen Giménez, CNL; Teresa Roige, Casal dels Infants; Eva Morlesín, Marta Tejada, Vanessa Garrido, Badalona Entorn Escolar (Casal dels Infants); Manoli García, Fundació Ateneu Sant Roc; Rocío Humet, Fundació Carles Blanch-Centre Sant Jaume; Carmen Loshuertos, PIDCES/Badalona Entorn Escolar; Cristina Gómez, Cristina Romero, Serveis Socials districte 6; Anaïs Cerevela, Incorpora; Alfonso Santiago, Kalizor i Escola de futbol Sant Roc; Maricarmen Quintana, AV Maresme; Paqui Báez, Dones i barri en Xarxa; Carles Sagués, Plataforma Sant Roc som Badalona; Enrique Lara, AV Sant Roc; Neus Planagumà, Comuna Paradís i Mustapha Aoulad, Coordinador de Districte
Persones que no han pogut participar i s’excusen:
Lali Fernández, Casal Cívic Sant Roc: equip educatiu CiberCaixa; Cristina Steegmann, direcció IES Eugeni d’Ors; Cristina Morató, coordinadora pedagògica secundària Escola Lestonnac; Yolanda Camanco, Baldomer Solà, David Sarroca; SDIC i Angel García, AV Remei.
VISIONAT VIDEO RESUM AGC 2015
Per escalfar motors vam començar visionat el vídeo resum de l’Acció Global Ciutadana de l’any passat: Vivim la diversitat per guanyar la igualtat. La majoria de les persones assistents havíem participat i va agradar recordar el que vam fer conjuntament l’any passat.
VALORACIONS AGC 2015
Es parteix de les valoracions de l’any anterior especificant sobretot les millores que s’han incorporat en l’edició de l’AGC 2016. Les més rellevants són:
- Aquest any hem començat a treballar les propostes amb més temps, per facilitar que les entitats puguin incorporar l’AGC al seu pla de treball.
- Elecció del tema a treballar.
- Suport de l’Administració local.
PRINCIPALS REPTES DE BADALONA SUD
Per promoure que l’AGC tingui un significat en el marc dels reptes que ens plantegem com a Badalona Sud, es presenten les temàtiques més compartides al llarg dels col·loquis realitzats en el marc de la Monografia Comunitària:
- Absentisme, fracàs escolar i èxit educatiu.
- L’estat dels barris (brutícia, manteniment i infraestructures).
- Treball i ocupació.
- Habitatge, subministraments i comunitats de veïns i veïnes.
- Convivència i relacions interculturals.
- Hàbits saludables, malalties mentals i salut comunitària.
- Equipaments comunitaris (oci, esport, cultura, educació…).
- Seguretat ciutadana.
- Relacions de gènere.
TREBALL EN PETITS GRUPS
Ens vam organitzar per petits grups per fer les primeres propostes. Cada grup va treballar una fitxa on havien de fer propostes de títol de l’acció, durada, població, calendari, tipologia de l’acció, si ja està vinculada a altres actuacions existents i a quin repte del territori respon.
Van sortir les següents propostes:
- Sant Jordi: una setmana d’activitats per a treballar la convivència des d’una perspectiva intercultural i en relació amb l’educació. Actuacions per a tota la població i en diferents espais del territori. Es proposa que el tema es treballi tot l’any i/o que les entitats ho treballin també dins la seva programació.
- Sant Jordi + 50 anys de Sant Roc. Treballar el Sant Jordi i la celebració dels 50 anys de Sant Roc amb una setmana d’activitats que tingués ressò també a la resta de la ciutat. Proposen fer un flashmob on participessin altres col·lectius de la ciutat. Altres propostes: exposició de fotos, jocs tradicionals, recull d’escrits infantils sobre el barri…
- Un barri saludable: Treballar el concepte de barri saludable des d’una perspectiva àmplia (esport, lleure, escolarització, formació, promoció…) tenint en compte com ens relacionem amb el barri i amb les persones que hi viuen per a promoure la inclusió i el sentiment de comunitat. Amb accions de matí i de tarda adreçades a tota la ciutat i realitzades en diferents espais del territori. Tenint en compte que durant Sant Jordi moltes persones del barri treballen venent roses, no fer coincidir les accions amb els dies abans i després de Sant Jordi. La proposta està relacionada amb les activitats que ja es desenvolupen al territori.
- Sant Jordi: una setmana d’accions, amb acte central a la plaça Sant Elies. Actuació de teatre on es mostrés la relació de diferents famílies amb l’escolarització dels seus fills/es.
CONSENSUANT LES PROPOSTES
- 1 setmana d’activitats
- Per a diferents poblacions: infants, joves i població general.
- Diferents espais del territori, prioritzant l’espai públic.
- Sant Jordi, però des d’una vessant intercultural, de promoció de l’educació, de la salut i la convivència.
- Vinculat als 50 anys de Sant Roc.
- Programar les accions tenint en compte que alguns veïns i veïnes del barri de Sant Roc treballen en la venda de les roses uns dies abans i uns dies després de Sant Jordi.
- Promoure que sigui un acte de ciutat.
PLA DE TREBALL
L’equip ICI:
- Parla amb la Comissió de dinamització de Sant Jordi, ja existent, i amb la Comissió de celebració dels 50 anys de Sant Roc en creació, per coordinar les propostes.
- Treballa un document que aglutini totes les propostes per l’Acció Global Ciutadana 2016
- Convidarà a la propera reunió per continuar treballant el disseny, l’execució i l’avaluació de l’AGC 2016.
Consorci Badalona Sud: quan es convoqui la Taula de Convivència, coordinar les propostes de l’AGC amb les propostes de la Taula de Convivència.