El mes d’abril de 2015 vam iniciar una nova aventura comunitària, una investigació participativa que hem anomenat Perspectives, procés participatiu per compartir Badalona Sud.
El nom ja és tota una declaració d’intensions. Iniciàvem un procés, no una acció puntual. Ho faríem conjuntament, amb la participació de totes les persones que vivim o treballem a Artigues, El Remei i Sant Roc. Seria un procés plural per incorporar totes les perspectives, maneres d’entendre, viure i sentir els nostres barris. Amb un objectiu comú, compartir Badalona Sud.
Però… per què fer una investigació participativa?
La investigació participativa s’emmarca en el procés comunitari que vam començar el mes de setembre de 2014 amb l’objectiu de promoure relacions de convivència intercultural entre les persones que vivim i treballem al sud de Badalona.
La realització d’una investigació participativa ens facilitaria i potenciaria les relacions existents entre els tres protagonistes de la vida comunitària (ciutadania, recursos tècnics i representants de l’Administració), ens ajudaria a construir un coneixement compartit per tota la comunitat i ens motivaria a passar a l’acció. I així és com va començar Perspectives, el procés participatiu per compartir Badalona Sud.
Conèixer per actuar
Perspectives, procés participatiu per compartir Badalona Sud és una investigació participativa que es desenvolupa amb una premissa molt clara: “conèixer per actuar”. No és tracta de descriure o analitzar les problemàtiques principals d’Artigues, El Remei i Sant Roc per ampliar els nostres coneixements sobre el districte, sinó d’aprofitar aquest coneixement per generar transformacions.
I qui coneix millor el territori que les persones que hi viuen, que hi treballen, que cada dia a dia, amb les seves accions i relacions van donant forma als nostres barris?
Aquest és el punt de partida de Perspectives. L’objectiu és recollir les percepcions, experiències, sabers, sentiments, desitjos i expectatives de futur de les persones que vivim i treballem a Artigues, El Remei i Sant Roc.
Des d’aquesta òptica, serem nosaltres mateixos (ciutadania, recursos tècnics i representants de l’Administració) els encarregats d’analitzar la nostra realitat, d’identificar les problemàtiques o reptes que compartim, de reflexionar sobre les possibles maneres d’abordar-los i de planificar les accions a portar a terme per solucionar-los.
Com ho hem fet?
Per facilitar el procés d’investigació i garantir la participació en igualtat de condicions de tots els agents de la comunitat, ens hem dotat d’una petita estructura organitzativa.
A l’inici de la investigació vam crear un grup de recerca format principalment per recursos tècnics i joves vinculats a l’Escola de futbol Sant Roc, al curs de monitoratge impulsat per la Fundació per l’Esport i l’Educació de Barcelona i el Consorci Badalona Sud i el projecte de voluntariat de l’escola Mare de Déu de l’Assumpció.
L’equip d’investigació va rebre una petita formació sobre què és una investigació participativa i sobre la metodologia que faríem servir: el col·loqui. Era important que totes les persones de l’equip investigador, compartíssim el mateix marc teòric i metodològic per afavorir la participació i les relacions de les persones participants en igualtat de condicions.
Els col·loquis
Els col·loquis s’han desenvolupat des del mes d’abril de 2015 fins al mes de febrer de 2016. Han participat 200 veïns i veïnes, 68 recursos tècnics i 4 representats de l’Administració.
Algunes dades de participació:
18% infants, 23% joves, 59% població adulta
60% dones 40% homes
23% població estrangera, 77% població autòctona (30% població gitana).
43% recursos tècnics educació, 28% recursos tècnics salut, 29% altres recursos
Cada col·loqui ha estat dinamitzat per dues persones de l’equip d’investigació. Una persona s’encarregava pròpiament de la dinamització, facilitant els torns de paraula, garantint el respecte, convidant a les persones més tímides o amb dificultats idiomàtiques… L’altra persona s’encarregava de la relatoria del col·loqui.
La informació recollida als col·loquis s’ha complementat amb altres metodologies com: l’observació participant, la triangulació de la informació i l’anàlisi de documentació
També hem contrastat les percepcions subjectives amb dades estadístiques, sempre que ha estat possible, les quals han estat extretes principalment del web de l’Ajuntament de Badalona, del Departament d’estadística de l’Ajuntament de Badalona, del Museu de Badalona i de l’Institut d’Estadística de Catalunya.
L’objectiu d’aquestes metodologies és abordar els aspectes fonamentals que defineixen el districte, els seus aspectes estructurals, qualitatius i relacionals
Què hem fet amb la informació recollida?
La monografia comunitària ens permet continuar avançant en el procés de transformació dels nostres barris. Tenim recollides les visions de la ciutadania, els recursos tècnics i les persones representats de l’Administració. Hem identificat les problemàtiques i els reptes més compartits per al conjunt de la comunitat, generant un coneixement global, integral i compartit. Hem socialitzat la informació per garantir l’accés al coneixement i facilitar la participació.
A partir d’aquí s’inicia una nova etapa. El nostre objectiu és conèixer per generar transformacions, així que el procés comunitari intercultural continua amb l’elaboració d’una diagnosi, que ens permetrà prioritzar conjuntament els reptes a abordar comunitàriament i concretar-los en una programació comunitària.