21 de maig – Dia Mundial de la Diversitat Cultural pel Diàleg i el Desenvolupament

 

El Dia Mundial de la Diversitat Cultural pel Diàleg i el Desenvolupament, dimarts 21 de maig, vam celebrar l’acte “I tu què hi tens a dir? Reflexionem plegades sobre la diversitat cultural a Badalona Sud”, un diàleg sobre el passat, present i futur de la diversitat cultural a Badalona Sud, acompanyat de la inauguració de l’exposició de fotografies de l’Estand trenca-tòpics.

Cap a dos quarts de sis, les persones convidades van anar a arribant al Casal Cívic de Sant Roc i van anar passant a veure l’exposició, que mostra les fotografies que es van realitzar en el marc del Dia Internacional per l’Eliminació de la Discriminació Racial del passat mes de març, on veïns i veïnes del barri van aprofitar per mostrar aquells tòpics que afecten, dia rere dia, a la seva vida diària. Després, vam seure per a començar el diàleg sobre la diversitat cultural al territori.

1

Aquest va començar amb les presentacions de les participants i s’obrí amb la següent pregunta: Quin mapa de la diversitat tenim al nostre territori i com ha anat canviant aquest?, extreta de l’article que va realitzar Carlos Giménez, Director científic del Projecte ICI, amb motiu del 21 de maig. L’interrogant va donar pas a un diàleg ben enriquidor, on es van poder compartir punts de vista diversos així com construir noves idees i relats comunitaris. La gran diversitat de trajectòries, edats, cultures, professions, coneixements i anys al territori de les participants van permetre que resultés molt profitós.

Els inicis del barri de Sant Roc

Es va tractar la diversitat cultural des de diferents perspectives, començant per recordar els inicis del barri de Sant Roc, que va ser una època on tothom convivia i compartia pacíficament, lluitant per a anar dotant al territori de tot allò del que ara gaudeix. En canvi, actualment, segons les participants amb més trajectòria, resulta més difícil crear un sentiment de pertinença als barris on tothom se senti partícip i s’impliqui en la millora d’aquests. Aquesta reflexió va donar pas a dialogar sobre les necessitats actuals del territori en relació a la diversitat, passant per la convivència, la participació i el concepte de cultura.

La participació

Van sortir temes com la necessitat de generar més espais realment interculturals, on les diferents comunitats poguessin compartir experiències, sempre tenint en compte les prioritats i circumstàncies de cada comunitat, família i/o persona del barri. Això va donar pas, també, a debatre sobre la participació, sobre com les diferents prioritats afecten a la manera de participar en el territori, portant-nos a fer-nos preguntes com: què entenem per participar i com participa cada comunitat? Com es va exposar al diàleg, de vegades no es tenen en compte les diferents formes de participar perquè surten de l’esquema mental del que s’entén com a participació. A més a més, es va puntualitzar la diferència entre que una activitat sigui oberta i visible a que sigui inclusiva, ja que no sempre van lligades.

2

La cultura

Un altre tema tractat va ser la necessitat de passar de cultura a diversitat, d’anar més enllà del concepte cultura com quelcom estàtic. Canviar els esquemes mentals per passar a concebre la cultura com quelcom dinàmic, que es transforma, es barreja, es nodreix i enriqueix constantment. Que cada persona, sigui de la cultura que sigui, pot compartir valors amb persones que siguin d’altres cultures. Per altra banda, es va dialogar sobre si s’hauria de globalitzar la cultura de tal manera que es construís una cultura comuna, mentre que hi havia altres punts de vista que destacaven la importància de preservar les arrels i els trets característics de cadascuna, trobant els punts en comú més enllà de les diferències.

El llenguatge, els tòpics i els processos

També es va fer èmfasi en donar importància al llenguatge que utilitzem en els espais, tant formals com informals. La importància al fet de qüestionar-se, de fer-se preguntes tant personal com col·lectivament. De respectar també els processos i d’engegar projectes a llarg termini. La gran necessitat de treballar per trencar amb els tòpics i rumors, així com de generar espais de coneixença ja que és el desconeixement i la por el que provoca la creació d’estigmes socials. Treballar per començar a concebre la diferència com una riquesa i per trobar punts d’unió, com pot ser la defensa dels drets col·lectius.

Propostes i idees per enriquir el territori

Després d’aquesta pluja d’opinions i detecció de necessitats, es va tractar de traduir tots aquells temes sorgits en accions concretes a realitzar al territori. D’aquí, van sortir un munt de propostes: generar espais de vincles que també poguessin servir per a cobrir necessitats bàsiques, realitzar accions d’alt impacte que s’escapin de la visió hegemònica com la desculturalització d’algunes festes marcades, implicar la premsa per a evitar l’estigmatització, així com a les institucions públiques, traslladant les qüestions socials en polítiques per a que el treball que s’està fent a nivell tècnic i ciutadà generi un veritable canvi.

I amb la intensitat de qui està construint nous relats, el final de l’acte va arribar. Vam concloure posant de manifest la gran importància de trobar-se, aturar-se, compartir i reflexionar col·lectivament per a poder establir noves direccions que ens portin cap a un territori més divers i intercultural, on conviure i dialogar.

Volem agrair a Dones i Barri en Xarxa, Secretariado Gitano, la Plataforma Sant Roc Som Badalona, l’Associació Amb tu, l’Ateneu Sant Roc, el projecte PLACI, les mediadores del Consorci Badalona Sud i a l’Obra Social “la Caixa” per enriquir el diàleg i haver compartit amb nosaltres el Dia Mundial de la Diversitat Cultural. Espais com aquest són una passa més en aquest camí que compartim.

Deixa un comentari