Constitució de l’equip d’investigació de Perspectives, procés participatiu per compatir Badalona Sud

Perspectives, procés participatiu per compartir Badalona Sud

Investigació Participativa

Data: 14.4.2015

Horari: 11 h a 12.30 h

Lloc: Serveis Socials

foto1.jpf

Relatoria de la sessió

La sessió comença una miqueta passades les 11 del matí a les golfes de Serveis Socials. Comencem amb una ronda de presentacions.

Persones participants: Kentia Puig i Carmen Los Huertos de Badiu Jove; Marisol Flores i Eva Mojica de Fundació Pere Closa; Maria SanJaume XAF i Eva Morlesin de Casal dels Infants ABS; Esteva Plana de Xarxa extraescolars (CBS), David Sarroca Servei de Dinamització i Intervenció Comunitària (CBS); Marta Ribó Tècnica Salut Ajuntament Badalona; Cristina Gómez i Raúl Cruz de Serveis Socials, Núria Sabater, Juan Zaragoza i Venanci Saborit de Consorci Badalona Sud, Susana Morales de CAP Sant Roc, Maria Verdaguer, Ignasi Torrent, Eva Ortigosa i Desiré Rodrigo de Projecte ICI.

L’equip ICI obre la reunió explicant els 3 objectius de la sessió:

 • Informar que comença una nova fase del projecte: la investigació participativa.
 • Explicar què és una Investigació Participativa i quines són les aportacions per a les persones participants i per al conjunt de Badalona Sud.
 • Convidar a les entitats, serveis, veïnat i representants de l’Administració a formar part de l’equip de recerca.
 1. Presentació Investigació Participativa en el marc del projecte ICI

L’objectiu del projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI), per aquest primer any, és generar un coneixement compartit sobre el nostres barris (Artigues, el Remei i Sant Roc) per elaborar una programació comunitària en funció de les necessitats detectades.

 Aquest procés va començar al mes de setembre del 2014 i s’ha anat desenvolupant a partir de diferents accions com l’establiment de relacions amb entitats, serveis, veïnat i Administració i la setmana de celebració del dia de les dones (Acció Global Ciutadana).

Aquest mes d’abril, comencem una altra fase de la producció conjunta del coneixement, la Investigació Participativa. Es tracta d’una investigació realitzada a partir de metodologies participatives que es planteja el coneixement per produir accions i transformacions. En el nostre cas, veïnat, recursos professionals i representats de l’Administració parlarem sobre Badalona Sud a través d’uns col·loquis. Tota la informació expressada en els col·loquis serà elaborada en una Monografia Comunitària.

La Monografia Comunitària ha de recollir el conjunt de sabers i experiències de les persones que vivim i treballem a Badalona Sud, i amb tota la nostra diversitat de perfils, cultures, edats, religions, capacitats funcionals, interessos…

foto3.jpg

 1. Aportacions al territori de la Investigació Participativa
 • La Investigació Participativa ens permetrà enfortir les relacions existents així com generar de noves.
 • Obrirà espais per compartir idees i reflexions amb els nostres companys i companyes, generant oportunitats que normalment no tenim pel volum de feina diària.
 • Obrirà espais de relació amb els usuaris i usuàries dels nostres projectes, conversant des de posicions més igualitàries.
 • Obrirà espais de relació entre veïns i veïnes, afavorint relacions de convivència.
 • El procés d’investigació generarà un producte: la Monografia Comunitària. Aquest document té un valor molt important per al territori, ja què oferirà un coneixement construït per tothom. Aquest coneixement servirà com a base per la creació de nous projectes de les entitats i els serveis de manera individual i per impulsar una programació comunitària

foto2.jpg

  3. Constitució de l’equip de recerca

Continuem detallant quines són les funcions de l’equip d’investigació i explicant la metodologia que farem servir: els col·loquis.

Les funcions de l’equip d’investigació són:

 • Fer el seguiment del procés d’investigació garantint la participació i la representativitat i la realització de col·loquis.
 • Fer propostes de persones, entitats, recursos i representats de l’Administració a col·loquiar.
 • Realitzar col·loquis durant els mesos d’abril i maig.
 • Fer el buidatge de la informació extreta dels col·loquis.
 • Preparar la devolució de la investigació participativa per la resta de Badalona Sud.

I quina millor manera de saber com es fa un col·loqui que practicant-lo. Un rol playing per saber què és un col·loqui i que no és un col·loqui, com dinamitzar-lo i com fer la recollida i la devolució de la informació.

foto4.jpg

Llistat de col·loquis i calendari

El temps vola i havíem acordat que acabaríem la sessió a les 12.30h.

Algunes de les persones participants ja tenen clar que volen participar i quin col·loqui volen dinamitzar. Altres encara s’ho han de pensar…

Així que acordem que:

 • A través de correu electrònic continuarem fent propostes de persones i col·lectius a col·loquiar.
 • Cada persona envia a l’equip ICI la seva proposta de participació i si té un col·lectiu al que li faria il·lusió col·loquiar.
 • L’Equip ICI s’encarregarà de fer els contactes i d’agendar el col·loquis.
 • L’equip ICI envia l’acta de la sessió i un enllaç per descarregar tots els documents sobre la Investigació Participativa. Estaran publicats a sudbadalona.wordpress.com

La propera reunió serà el 13 de maig de 10h a 11.30h a Serveis Socials.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s