Caminada històrica a la Haissa

Avui dilluns dia 16 de març hem realitzat l’última activitat de la Setmana de les dones a Badalona Sud. A les 9.30h el grup de caminades de Sant Roc, les dones del taller de memòria i un grup del centre ocupacional Cointegra ens hem trobat a la porta del mercat de Sant Roc, per iniciar la nostra marxa fins a la ubicació de la, ja desapareguda, fàbrica Haissa (barri de Morera, carrer Astúries amb carrer Galícia).

Durant el camí ens hem trobant amb altres grups de caminades de la ciutat, concretament dels barris de Nova Lloreda, Morera i Progrés-Raval. Al final erem al voltant de 100 persones.

SAMSUNG

A la Haissa ens esperava l’Emili Ferrando, un historiador de la ciutat i autor del llibre Haissa, història d’una tragèdia obrera en el tardofranquisme. L’Emili ens ha explicat el que va passar el 17 de maig del 1974, un succés que va commocionar la ciutat de Badalona. Aquell dia es va produir un incendi. Era l’hora del berenar i per sort la majoria de persones es trobaven fora de la fàbrica. Tot i així l’incendi va causar la mort de l’Eusèbia Lausen Fusté, de 53 anys; Gloria Parra Marín, de 17 anys; Josefa Lumbreras López, de 19 anys; Antonia Lanas Costa, de 50 anys; Francisco Vico Morales, de 21 anys, i d’un treballador, l’electricista Francesc Andreu Morales, de 48 anys.

IMG_3558

La fàbrica era pràcticament nova, però no disposava de llicència municipal ni de mesures contra incendis. Després de l’enterrament va haver-hi una manifestació per denunciar la falta de seguretat i reivindicar millores i indemnitzacions. La manifestació va acabar amb càrregues policials i les famílies no van rebre mai les indemnitzacions.

Aquests fets es van intentar tapar i no ha estat fins ara, que diverses associacions de la ciutat s’han ajuntat per commemorar els fets, fer homenatge a les víctimes i reivindicar la plaça per als i les treballadores de la Haissa. De fet, ahir dia 15 de maig es va instal·lar a la plaça una escultura realitzada per la Laia Soler per rendir homenatge a les víctimes i per llançar un missatge reivindicant unes condicions de treball segures i dignes per a tothom.

IMG_3562

Si vols saber més d’aquest fet històric de la nostra ciutat, pots llegir el llibre de l’Emili, pots descarregar el petit escrit que es va repartir aquell dia o veure aquest vídeo.

Si vols veure les fotos de la caminada visita el nostre facebook

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s